اگر به مطلبی گوش کنید فقط 5 درصدش را متوجه میشوید!
و اگر بخوانید حدودا 10 درصد
و اگر هم بخوانید هم گوش کنید حدوداً 20 درصد آن مطلب را متوجه میشوید.
حالا اگر آن را روی نمودار نشان دهید حدودا 65 درصدش را متوجه میشوید!
یک نمودار، مثل یک پنجرهی باز به دنیای پیچیده دادههاست که به ما این امکان را میدهد تا الگوها و روابط را به سرعت تشخیص دهیم.
ماندگاری تصویر در ذهن اغلب بسیار بیشتر از گوش دادن یا مطالعه متن است. به دلیل ساختار فیزیکی و شناختی مغز، اطلاعاتی که به صورت تصویری ارائه شوند به نسبت سریعتر و بهتر در ذهن جا میمانند.
تصویرسازی دادهها مثل کلیدی ست که در اختیار ما قرار گرفته تا دَرهای درک و تصمیمگیری را باز کند. آن درکی که با 5 درصد گوش دادن شروع شد، با تصویرسازی به 65 درصد تبدیل میشه. این اهمیّت به تصویر درآوردن دادهها بیش از یک ابزار است و یک پنجره جذاب به دنیای آگاهی و درک فراهم میکند.
به عنوان مثال، یک تصویر یا نمودار میتواند در یادآوری و درک مفاهیم پیچیده بهتر از یک توضیح صرفاً صوتی یا متنی عمل کند. تصویرسازی اطلاعات باعث میشود تا آنها را به سرعت، دریافت و تشخیص دهید و بخشهای مختلف را با هم ارتباط بدهید.
در نهایت باید گفت، اطلاعات بدون تصویرسازی مثل زبانی نامفهوم هستند. اما با تصویرسازی، دادهها به زبانی آسانتر ترجمه میشوند که به ما امکان میدهند در دنیای پیچیده دادهها سریعتر و با لذت پیش برویم.
یکی از مزایای برتر داشبوردهای هوش تجاری، توانایی تصویرسازی دادههاست. در حالی که گزارشهای متنی ممکن است اطلاعات را به صورت خشک و کلامی ارائه دهند، داشبوردهای هوش تجاری میتوانند این اطلاعات را به صورت گرافیکی و تصویری ارائه کنند. این تصویرسازی به مدیران این امکان را میدهد که به سرعت الگوها، تغییرات و ارتباطات را در دادهها تشخیص دهند و دیگر نیازی به مطالعه متون طولانی و پیچیده نداشته باشند. در ادامه 3 تا از پُر رنگترین قابلیتهای داشبوردهای هوش تجاری آوردهشدهاند:
صرفهجویی در زمان
گزارشات متنی ممکن است زمان زیادی را برای تهیه و تدوین بخواهند، اما داشبوردهای هوش تجاری به مدیران این امکان را میدهند که به سرعت به آخرین اطلاعات دسترسی پیدا کنند و تصمیمات بهروزتری بگیرند.
تحلیل عمیق
داشبوردها با بهکارگیری قویترین ابزارهای تحلیل داده، این امکان را فراهم میکنند تا تحلیل عمیقتری از دادهها انجام داده و الگوها و روندهای پنهان کشف شوند. این توانایی به مدیران کمک میکند تا تصمیمات خود را بر اساس دانش بهتری بگیرند.
قابلیت تعامل
داشبوردها به هر تعدادی از کاربران یک سازمان این امکان را میدهند که با رعایت موازین احراز هویت، با دادهها تعامل کنند. این قابلیت، افراد را قادر میسازد تا به سرعت بین دادهها جستجو کنند، فیلترهای مورد نظر اعمال کنند، پاسخ سؤالات خود را بگیرند و با سرعت بهترین تصمیم را بگیرند.
اما فرآیند تبدیل داده به اقدام برای تصمیمگیری بر چه اساسی انجام میشود؟ این موضوع را باز میکنیم تا اهمیت تصویرسازی داده را درک کنید.
هرم دانش DIKW در علم داده
هرم دانش، فرآیند تبدیل داده به اقدام را نشان میدهد. دادهها(data) در پایینترین قسمت این هرم قرار میگیرند. پس از آن اطلاعات(information) و سپس دانش(knowledge) قرار میگیرد و بالاترین بخش این هرم خِرَد(wisdom) است. همانطور که در هرم نشان داده شده، دادهها که مجموعهای از حقایق به صورت خام یا سازمان یافته مانند اعداد یا حروف به شکل اولیه خود هستند، اغلب به راحتی توسط کامپیوترها قابل درک میباشند. جداول، نمودارها و تصاویر گرافیکی این دادهها را به اطلاعاتی تبدیل میکنند که به راحتی توسط انسان قابل درک است. اصول تصویرسازی دادهها، بخشهای کلیدی آن اطلاعات را برای ایجاد دانش و جرقه زدن اقدام برجسته میکنند. دانش، به این سؤال که “«چگونه» میتوانیم از اطلاعات برای دستیابی به هدف خود استفاده کنیم؟” پاسخ میدهد و پس از آن، خرد، دانشی است که در عمل به کار گرفته میشود.
جمعبندی
تا اینجا اهمیت به تصویر درآوردن دادههای خام و بدون ساختار برای تصمیمگیریهای آگاهانه هر کسبوکار را شرح دادیم. لازم است تا هر سازمان در این زمینه احساس نیاز داشته باشد و اقدامات لازم جهت داده محور شدن را انجام دهد.
در مقالات دیگر زیج، بهطور گام به گام بیان میکنیم که هر سازمان برای دادهمحور شدن به چه قابلیتهایی نیاز دارد؟